Naujienos

2021 - 10 - 25

Mityba

Racionali mityba vienas svarbiausių veiksnių lemiančių vaiko sveikatą ir vystymąsi. Vaikui augant svarbi subalansuota mityba, aprūpinanti organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu.

Kariesogeniniu (kariesą skatinančiu) poveikiu pasižymi maistas, turintis daug angliavandenių. Svarbus ne tiek suvartojamų angliavandenių kiekis, kiek vartojimo dažnumas. Dažnai užkandžiaujant saldumynais, nevalant dantų, ant dantų paviršiaus susidaro storas apnašų sluoksnis. Šiame sluoksnyje dauginasi mikroorganizmai, kurių veikla lemia pH sumažėjimą, vėliau emalio demineralizaciją ir ėduonies formavimąsi. Taip pat svarbi ir maisto konsistencija. Minkštas, lipnus maistas ilgiau užsilaiko ant dantų paviršių. Vartojant minkštą maistą, dantys ir žandikauliai nepakankamai dirba, silpnai skatinamas seilių išsiskyrimas, blogai vyksta savaiminis burnos apsivalymas.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai:

  1. Maitintis reguliariai. 3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiavimai.
  2. Valgyti įvairų maistą. Gerti daug skysčių (geriausiai vandens).
  3. Vartoti daugiau vaisių ir daržovių, skaidulinio maisto.
  4. Užkandžiams rinktis riešutus, daržoves, sūrį.
  5. Vartoti mažiau saldumynų. Patariama saldumynus valgyti vieną dieną per savaitę.
  6. Atkreipti dėmesį į „paslėpto“ cukraus turinčius nesaldžius maisto produktus (padažus, jogurtą, dribsnius, duoną).

Gyd. vaikų odontologijos rezidentė Aušra Višinskaitė